divendres, 7 de juny del 2013

ASPENCAT. «SOM EL VENT DEL PRESENT, LA GRAN EXPLOSIÓ» (Publicat a la revista Saó de maig)


Final del concert de presentació del disc «Essència» a Xaló
el passat 4 de maig. Xepo Walter Sanches


Ho diuen clar. «Som el vent del present / La gran explosió / Som el poble, som l'antimatèria / Som la gent que somniem / La gran explosió / Som la ràbia, la nova generació. Torna la crítica al sistema, el fàstic, les ganes de lluitar contra la injustícia instal·lada permanentment en la societat, la maror, el neguit, el cabreig generalitzat contra l'estafa. Una temàtica repetitiva en moltes de les bandes i solistes valencians que farts de tot esclaten, escriuen i canten per denunciar tant d'abús. Què té Aspencat llavors? Està clar. Gaudeixen d'una projecció sonora diferent als clixés establerts a dia de hui. Només els Orxata o Rapsodes poden formar part d'aquest club per qualitat i rumb creatiu. 

La banda de la Marina Alta ha editat un altre bon treball que els situa com a grans caps de cartell de l'escena de grups que canten en valencià, amb permís dels Obrint Pas que anuncien la retirada. «Essència» és un crit de desobediència. Un disc que, malgrat el pes de cançons més comercials com «Quan caminàvem» i les quilomètriques peces rapejades, té un gir mesurat però ja evident cap a la música electrònica. I això és fantàstic.

Aspencat és d'aquells grups que qualsevol gerent de discoteca dels huitanta voldria tindre en nòmina per fer-los actuar abans de les sessions de DJ. (Els més joves mireu al google la Ruta del Bacallar). No s'escaroteu. Tampoc són hereus de Ximo Bayo. Però escoltant-los i veient-los en directe u se'ls imagina omplint aquells temples del dance crescuts a la vora de l'Albufera, camí de Sueca. Un territori imaginari reclamat pels Orxata.

Aspencat tocà les noves cançons en directe a la seua localitat.
Xepo Walter Sanches


Parlem de cançons que comencen per les tornades, peces d'inicis èpics i d'escalada lèxica i rítmica que fan rebentar els sentiments com a "Serem un cicló"; i autèntics hits per a ballar: «Antimatèria», «El teu crit (remix)» i «Queden matinades». 

El temps per al reggae i els temes tranquils semblen anecdòtics. Les col·laboracions, això sí, són sonades i en diferents llengües. Apareixen membres de Dremen, La Gossa Sorda o Los Chikos del Maíz, entre d'altres. Tots units per enllestir un manifest combatiu amb el segell de Mark Dasousa (Píldora X, Atom, …) i Pasqu Giner, en la producció, i Juanjo Múñoz (Gossos), en la masterització. 

Foto 1. Final del concert de presentació del disc «Essència» a Xaló el passat 4 de maig. Xepo Walter Sanches

Foto 2. Aspencat tocà les noves cançons en directe a la seua localitat. Xepo Walter Sanches



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada